5G, voorlopig nog toekomstmuziek

  • Geplaatst op
  • Door PETER OTTE
  • 0
5G, voorlopig nog toekomstmuziek

5G, wat heb je er aan en wat stelt het voor? En is het gevaarlijk?

De laatste weken zien we steeds berichten over het in brand steken van mobiele zendmasten. Er zouden 5G antennes in hangen en de de straling daarvan zou gevaarlijk zijn. Zou zelfs bijdragen aan het verspreiden van het corona-virus.

Dan nu de feiten. Vodafone is vorige week begonnen met het aanbieden van 5G op de 1800 MHz-frequentie van het huidige 4G-netwerk. Met software is die 1800 MHz-band aangepast. Géén échte 5G-snelheden dus,  hooguit 10% sneller dan gewoon 4G.

De veiling van specifieke 5G-frequenties is immers pas op 30 juni 2020. En de beste frequentie, de 3,5 GHz, komt zelf pas in 2022 beschikbaar. Nu gebruikt Defensie die nog in het satelliet-afluisterstation in het Friese Burum. Dan wordt 5G pas 20 keer sneller dan het huidige 4G. T-Mobile en KPN hebben direct al geroepen die Vodafone-truc niet te gaan kopiëren, ze wachten rustig tot dit najaar de échte 5G-freqenties beschikbaar zijn om te starten.

Wat gaat 5G betekenen? Als de trein over twee, drie jaar eenmaal op stoom is zal het mobiele internet sneller zijn, kunnen meer apparaten tegelijk online, kun je méér dekking verwachten en zal de accu van je 5G-smartphone langer meegaan, omdat de 5G-antennes minder power uit je mobiel trekken om tóch een goede verbinding te onderhouden.

Elektrische  auto's

Al die power is vooral van belang voor het besturen van veel processen. Elektrische auto's zelfstandig laten rijden, in de landbouw alléén de zieke gewassen bespuiten, die door een drone gesignaleerd zijn. Virtual reality, operaties op afstand en het real-time sturen van bezoekersstromen in bijvoorbeeld stadions. Vooral dus zakelijk interessante toepassingen.

5G heeft wél meer antennes nodig, wat het draait op lagere frequenties, waardoor het signaal minder ver komt. Met 4G is een zendmast met van die staafvormige antennes om de paar kilometer voldoende om het hele gebied te dekken. Bij 5G zullen kleine, krachtiger antennes lager en dichter op elkaar moeten hangen. Lantarenpalen, bushokjes en daken van huizen en bedrijven zullen bij de uitbouw van het netwerk bedekt raken met 5G-antennes. Of dat stralingsgevaar oplevert? Geen idee. Dat werd bij wifi in huis en bij 3G en 4G ook geroepen. Maar dat hebben we allemaal gewoon geaccepteerd... Het blijft binnen de normen.

Maar zoals gezegd, zover zijn we nog lang niet. Voorlopig draaien we nog zeker 3 jaar door op 4G. Ten eerste zijn er nog bitter weinig 5G smartphones. Een enkel LG, de V60, de nieuwste Sony 1 versie II en de Oppo Find X2. Samsung zet er ook stevig op in, omdat het een Koreaans merk is en Zuid-Korea loopt al sinds de uitvinding van mobiel internet voorop. De S20-serie en de nieuwste A90 hebben dus een 5G-chip.

 

iPhone 12

 

Apple komt in september met de iPhone 12, maar het is allerminst zeker dat daar een direct werkende 5G-antenne in zal zitten. 5G is in de VS, het thuisland en Europa, het tweede belangrijke afzetgebed, nog lang niet volledig uitgerold. En Nederland staat dit keer zéker niet voor in de rij. Hier zal de iPhone 12 waarschijnlijk gewoon nog als 4G-model uitkomen.

Hoewel dat een softwarematige beperking zal zijn, want de 5G-antenne zal waarschijnlijk wel in het toestel zitten. Met een iOS-update kan Apple dat later in 2021 dan alsnog aanzetten en de iPhone 12 ook in Nederland geschikt maken voor 5G.

Kortom, alle paniek over 5G is vooralsnog complete onzin. Waar het al draait, is het gewoon aangepast 4G. De échte 5G antennes zijn her en der wel in zendmasten opgehangen, maar nog helemaal niet aangesloten. Simpelweg omdat er nog geen 5G signaal is...

5G in Nederland, we gaan het zien, vooralsnog behoort ons 4G-netwerk tot de beste van Europa.

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.