Beste smartphone van 2017, welke is dat?

  • Geplaatst op
  • Door Peter Otte
  • 0
Beste smartphone van 2017, welke is dat?

De beste smartphone van 2017. Voor mensen die nog voor de Kerst een nieuwe smartphone willen aanschaffen kijken we hier even naar bij welke je het meeste waar voor je geld krijgt. En welke het best aansluit bij de trend van randloze Oledschermen.  

De beste smartphone van 2017: iPhone X

De nieuwste en beste iPhone ooit heeft een Oledscherm. Van de uitvinder ervan, Samsung. Oled was jaren een zorgenkindje, want in televisies maakte het Oled-scherm de apparaten peperduur. En de kwaliteit was nog niet perfect en de productie te duur. Dat ontwikkelproces heeft tien jaar geduurd. En in een smartphone was het ook niet haalbaar, want met 250 dollar voor het scherm moest de smartphone als geheel 1000 dollar of meer gaan kosten. Dat werd niet haalbaar geacht. Duizend dollar was een psychologische grens. Maar niet meer... Apple heeft het nu toch aangedurfd, bij de aantrekkende economie en de goede vooruitzichten. En zie, de iPhone X van 1159 euro (64GB) en zelfs 1329 euro (256 GB) gaat goed over de toonbank, net als de iPhone X hoesjes. Met de iPhone X heb je een goede camera, een fabelachtig -Samsung- Oled-beeldscherm (2436 x 1125 pixels, 458 pixels per inch) en een heel snelle intelligente Apple-processor. De beste smartphone van 2017, dat is zeker. Maar dus ook een torenhoog aankoopbedrag. Waar Samsung zelfs meer aan verdiend, dan aan de eigen top-smartphones.

Samsung Galaxy S8

Het toestel waarmee het qua beste smartphone 2017 allemaal begon is natuurlijk de in februari in Barcelona gepresenteerde Samsung Galaxy S8. Het vrijwel randloze Oled-scherm met de aparte verhoudingen sloeg in als een bom. Zo zeer dat Apple er meteen 70 miljoen bij Samsung bestelde voor de later in het jaar te presenteren iPhone X. De S8 is pas na de zomer écht gaan verkopen, maar doet het nu prima. Zo goed dat de voorgangers, de S7 en S7 Edge ineens honderden euro's goedkoper te krijgen zijn. De Samsung Galaxy S8 heeft alles wat je van een smartphone verwacht: een diep zwart Oled-scherm met afgeronde zijkanten, vrijwel zonder randen. Een geweldige camera en een prijs die tenminste vér onder de 1000 euro blijft.

Samsung Galaxy Note 8

Wat voor de Galaxy S8 geldt, geldt in extremis voor de Note 8. Samsung heeft zich uitstekend gerevancheerd voor het debacle met de Note 7. Het gebogen Amoled-scherm is groter en dus nog fraaier dan dat van de S8. De Note 8 lijkt sterk op de Galaxy S8 Plus. Maar heeft wel het eigen rechthoekige design waar de S-serie traditioneel rondere hoeken heeft. En de Note 8 heeft natuurlijk een pennetje, de stylus. De Samsung Galaxy Note 8 is voor de liefhebbers van een echt grote smartphone, met eigenschappen als een stylus en speciale functies die die stylus biedt. Het mega-Amoled-scherm is natuurlijk ideaal voor Netflix kijken of digitaal werken. Speciaal is ook de dubbele camera, waarmee topfoto's en filmpjes kunnen worden geschoten. Voor al dat moois staat wel een prijs van tegen de 1000 euro.

Huawei Mate 10 PRO

Net 8 millimeter kleiner is de Huawei Mate 10 PRO. In september op de IFA in Berlijn ten doop gehouden als directe concurrent van de Note 8 van Samsung. Net als de Note-serie bij Samsung heeft de Mate-lijn van Huawei een hele schare trouwe aanhangers. Er zit echter geen stylus bij en de processor is ook al geen Qualcomm Snapdragon 835 MSM8998, de topprocessor in elke beste smartphone van 2017, maar een aanzienlijk mindere chip... Verder is de Mate 10- PRO een heel beste , grote, smartphone. Helaas ook dik aan de prijs, boven de 1000 euro.

Google Pixel 2 en 2XL

Google heeft met de Pixel 2 en Pixel 2 XL ook een bijna 'duizendteller' neergezet. Voor dat bedrag van 4 cijfers krijg je dan wel een toptelefoon, met alle voordelen van een pure Android 8.1 Oreo. En een Oled-scherm. Van LG, niet van Samsung, omdat die de hele productiecapaciteit nodig heeft voor de eigen modellen en de schermen die ze voor de iPhone X maken. LG is echter een pure LCD-schermen-producent en loopt bij Oled jaren achter op de Koreaanse broeder en Oled-uitvinder Samsung. De Pixel heeft met de LG schermen dan ook een pixel-probleem. Die pixels branden al na een week in en zijn dan voor 'eeuwig' in het scherm te zien. Ongetwijfeld wordt er hard gewerkt om komende series van de Pixel 2 en 2 XL qua Oledscherm te verbeteren. Maar hou er dus rekening mee het scherm niet onnodig aan te laten en gebruik een bewegend pauzebeeld.

LG V30

LG heeft de P(lastic)-Oledschermen ook verwerkt in de eigen top-smartphone van 2017, de V30, die ook op de IFA als eerste werd getoond. De LG V30 is nu al mondjesmaat te koop. Ook voor een niet gering bedrag. Wie de specs van de V30 van LG bekijkt ziet wederom de beste processor van dit moment, de  Qualcomm Snapdragon 835 MSM8998. Het eigen fabrikaat Oledscherm dus en een camera waar Apple furore mee maakt in de iPhone 8 Plus en de iPhone X. Een een uitbreidbare opslag van 64 GB. Dat heeft Apple niet, dat bij kunnen prikken van een micro-SD-kaartje. Bij Apple is 64 GB 64 GB en geen byte meer...

OnePlus 5T

Tenslotte is er het Chinese topmerk OnePlus. Tegenwoordig ook gewoon in Nederland te koop. Met de 5T hebben ze zich overtroffen in kwaliteit, maar zeker ok in prijs. Voorheen kon je een OnePlus-smartphone voor drie-vierhonderd euro kopen. Dat is niet meer zo. Ook OnePlus nadert de 1000 euro voor het topmodel. Daarvoor heb je dan wederom een Oled-scherm, 64 GB of 128 GB opslag en de bekende superprocessor van Qualcomm.

Beste smartphone van 2017 zet een trend

De trend voor de smartphones in 2018 is dit jaar goed gezet. Ze worden beter, hebben een mooier beeld, een gebogen scherm vrijwel zonder randen en gaan behoorlijk meer geld kosten dan in begin van dit jaar: rond de 1000 euro. Dat is toch een trendbreuk, want tot begin 2017 was alleen de nieuwste iPhone altijd duur. Het topmodel van Samsung was altijd goedkoper dan de iPhone. In 2018 zullen we met de Galaxy S9 gaan zien dat ook die rond de duizend euro gaat kosten. Oled is een blijvertje. Het beeld is onovertroffen, het zwart écht zwart. Na de topmodellen van Samsung, Apple en LG zullen ook de andere merken Oled in hun toptelefoons gaan toepassen. Hoewel die merken wel minder gewild zijn en dus niet duizend euro of meer zullen kunnen vragen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.