De iPhones van 2018 - de beste iPhones ooit...

  • Geplaatst op
  • Door Peter Otte
  • 0
De iPhones van 2018 - de beste iPhones ooit...

De nieuwe iPhone Xs, Xs Max en Xr zijn volgens Apple directeur Tim Cook de beste iPhones ooit. Een processor met zelflerend vermogen en 512 GB opslag.

Apple maakte gisteren de line-up voor de feestdagen van 2018 bekend. Drie gloednieuwe iPhones die alle drie vrijwel dezelfde techniek krijgen. En die ook allemaal binnen een maand tot zes weken verkrijgbaar zijn.

Nieuw is de grootste iPhone ooit. De iPhone Xs Max heeft een 6.5 inch scherm. Dat in een toestel van 158.4 x 78.1 x 7.5 mm. Dat is een groter schermoppervlak dan de Samsung Galaxy Mega uit 2013. Die had 6.3 inch. Het was met 167.6 x 88 x 8 mm wel een groter toestel, maar dat lag aan de grote randen om het scherm.

Over die randen gesproken, de iPhone Xs Max is ongeveer even groot als de iPhone 8 Plus. Maar hij gaat de iPhone 8 Plus ruimschoots voorbij in schermgrootte. De 8 Plus had slechts een 5.5 inch diameter scherm. De rest was rand. Daar heeft Apple dus enorm gewonnen. Met het vorig jaar bij de X ('ten') geïntroduceerde 'volledige' scherm liep het beeld gewoon van onder tot boven en de ene zijkant tot de andere zijkant. Geen randen meer. Alleen een 'notch' een zwart strookje bovenin, waarin de camera en de sensors slim weggewerkt zijn.

Geen randjes meer

Bij de drie nieuwe iPhones is dat beeld voortgezet en zelfs nog wat millimeters verbeterd. Het is duidelijk het uiterlijk dat Apple voor elke toekomstige iPhone ziet. Geen randjes meer. Hoewel de iPhone 7 en 8 en ook de grotere Plusversies nog wel te koop blijven. Al is het afwachten hoe lang. Want de nieuwe iPhone Xr gaat qua prijs, vormgeving en techniek interessanter worden.

De iPhone Xr krijgt immers dezelfde techniek als de XS en Xs Max. Alleen krijgt deze iPhone geen Oled-scherm, maar een Liquid Retina LCD scherm. Retina, zoals bij de Macbook. Vandaar die r in Xr. En die iPhone Xr gaat op 19 oktober vanaf € 859 de winkels in. Maar 60 euro meer dan de oude iPhone 8 Plus. Maar daar heb je dan wel een compleet nieuwe vormgeving en sterkere processor voor. 

Goedkoop is het natuurlijk niet, die 859 euro. Maar zoals we al jaren weten, dat is de eerste adviesprijs. Voor de diehards die ze al eerste willen hebben. Tegen de kerst worden ze al goedkoper en gaan de grotere aantallen over de toonbank.

Apple heeft dit jaar duidelijk ingezet op betere camera-techniek. Na de Samsung Galaxy S9 en de Huawei P20 Pro was er voor Apple duidelijk een inhaalslag te maken op het gebied van smartphone-fotografie.

iPhones maakten geen slechte foto's, maar bij mindere lichtomstandigheden was er toch wel een probleempje vergeleken met de concurrentie. Software- en hardwarematig zegt Apple nu met de nieuwe X-serie een grote slag te hebben geslagen. De praktijk zal het uitwijzen.

Vanzelfsprekend worden de nieuwe iPhones ook uitgeleverd met een nieuwe iOs, de 12e al weer. Met wederom gezichtsherkenning en een serie nieuwe icoontjes.

Om op te laden stelde de Europese Commissie Apple dit voorjaar voor zich aan te sluiten bij de USB-C standaard. Maar ook in deze nieuwe iPhones koos Apple weer voor het eigen Lightning plugje. Zoals ook de standaard muziek-aansluiting wederom ontbreekt. Je zult weer een adaptertje moeten kopen.

Prijzen skyhigh

Waar we ons vorig jaar om deze tijd verbaasden om die dure iPhone X, met 1100 euro volgens ons toen 'peperduur' komt Apple dit jaar doodleuk met een vanaf-adviesprijs van 1259 euro voor de iPhone Xs Max. De 512GB-versie gaat zelfs 1659 euro kosten. Ja dat lees je goed: zestienhonderdnegenenvijftig euro!

Voor dat bedrag kun je ook een volledig verzorgde cruise van 2 weken maken...

Dat de prijzen nu zo skyhigh gaan is voor Apple wel een risico. De iPhone X verkocht al niet volgens verwachting. Mede door die prijs. Het is afwachten hoe lang de rijen tegen eind november zijn voor de Apple Stores, als de kerstinkopen gedaan worden.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.