De macht van Apple en de wegwerpmaatschappij

  • Geplaatst op
  • Door PETER OTTE
  • 0
De macht van Apple en de wegwerpmaatschappij

De Noorse Hoge Raad heeft een Noorse smartphonereparateur veroordeeld tot een boete omdat Apple hem had aangeklaagd voor inbreuk op het merkenrecht. Hij repareerde iPhones met een tweede hands scherm met het Apple logo.

Deze zaak doet me terugdenken aan de vroege jaren van Phonextra. Toen ik transparante iPhone 3GS covers verkocht. In de webshop stonden die hoesjes met foto te koop. Omdat ze transparant waren zag je op de foto het Apple logo van de iPhone 3GS er doorheen.

De juridische dienst van Apple heeft een berg aankomende advocaten en stagiaires in dienst en die struinen de hele dag allerlei websites af op zoek naar onrechtmatig gebruik van het appeltje van Apple. En ook Phonextra kreeg toen dus een brief op poten. Dat ik hoesjes verkocht met het Apple-logo.

Ik heb toen moeten lullen als Brugman om ze er op te wijzen dat het het logo op de iPhone 3GS zelf was en dat de telefoonhoesjes transparant waren. Na het opsturen van een cover waren ze daar pas van overtuigd.

 

Apple logo

De Noorse smartphoneraparateur heeft met crowdfunding het geld voor zijn proces bij elkaar gebracht en moet nu al die mensen gaan vertellen dat het geld als boete (23.000 euro omgerekend) naar Apple gaat. 

Apple wil namelijk helemaal niet dat anderen iPhones repareren. Zeker niet met de schermen uit oude iPhones, waar dus logischerwijs een Apple logo op staat, ook al was dat met een zwarte marker doorgekrast. In China worden die oude iPhones uit elkaar gehaald en de nog prima schermen worden weer verkocht aan reparatiebedrijven.

Apple heeft voor die reparatie echter een eigen netwerk van 'Certified Apple Repair-stations'. Reparateurs die wél met échte en nieuwe Apple schermen werken. Maar die daarvoor ook de hoofdprijs vragen. Want die echte en nieuwe iPhone-schermen zijn peperduur, geheel in de traditie van Apple: the winner takes all...

Logisch, want Apple wil geld verdienen. Liefst aan de verkoop van nieuwe iPhones. De circulaire economie en duurzaamheid zijn geen kernwaarden van het Amerikaanse bedrijf uit Cupertino. Ze verkopen dan wel oude iPhones aan refurbished bedrijven, maar hergebruik van de nog prima schermen van verder afgedankte kapotte iPhones willen ze niet hebben. Daar staat hun logo op en dat mogen ze alleen zelf verhandelen.

De Noorse reparateur, Henrik Huseby, is dus door de hoogste rechter veroordeeld en is daar boos over. Hij vindt dat de Hoge Raad de oren naar het megaconcern heeft laten hangen.

Right to repair Europe, een belangenorganisatie, wil niet dat Apple ook tegen andere reparatiebedrijven gaat procederen. En gaat er bij de Europese Commissie op aandringen dat de belofte voor een 'recht op reparatie' in het Circular Economy Action Plan van kracht blijft. De organisatie heeft al langer een petitie voor een reparatierecht met betrekking tot smartphones lopen.

 

Elke smartphone moet te reparereren zijn en daar mag de fabrikant niet tegen in het geweer komen.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.