Europa: de stekker móet altijd passen....

  • Geplaatst op
  • Door Peter Otte
  • 0
Europa: de stekker móet altijd passen....

De Europese Unie wil fabrikanten van mobiele apparatuur verplichten tot één universele oplaadplug. Dit om een wirwar van kabels in elk gezin en verspilling van grondstoffen te voorkomen.

De Europese Unie is al jaren bezig de fabrikanten van smartphones te overtuigen vrijwillig te komen tot één oplaadplug. Zodat elke smartphone en tablet met één en hetzelfde stekkertje kan worden opgeladen.

 

De industrie werkte langzaam wel naar die oplaadplug toe: USB-C. Té langzaam vind Europa nu.De meeste Koreaanse en Chinese merken zijn al wel over.  Maar Apple bracht ook de nieuwe iPhone 11-serie in oktober 2019 nog uit met de eigen Lightning-aansluiting.

 

iPhone 12

Waar het Amerikaanse bedrijf USB-C wel op de MacBooks en iPad PRO introduceerde bleven iPhone en gewone iPad achter. Volgens Apple omdat USB-C minder geschikt is om meer kanalen aan stroom, beeld, data en geluid door te geven. Lightning kan dat beter.

 

Europa was not amused en stuurt nu aan op een verplichting. Met bijbehorende boetes als Apple ook de iPhone 12 straks in september weer met Lightning-plug uitbrengt.

Maar gaat die verplichting wel werken? Apple verkoopt tenslotte de meeste iPhones in de VS en daar is de discussie van USB-C versus Lightning totaal niet aan de orde.

 

Boetes

En was nog een paar jaar wachten op die universele standaard (USB-C) niet slimmer geweest. Dan hadden de grote merken met een verbeterde USB-C standaard Apple wellicht wel overgehaald tóch over te stappen en het eigen Lightning-plugje te laten vallen.

 

Het is afwachten wat er nu gaat gebeuren. Apple zal niet vanzelf om gaan. En heeft genoeg vermogen om eventuele Europese boetes gewoon te betalen.

Bijkomend effect van één standaard (USB-C) zou zijn dat al die lightning-kabeltjes ineens waardeloos worden. Alsnog een berg extra afval....:-(

 

Draadloos

Overigens is het beste en meest duurzame oplaad-alternatief géén kabeltje. Gewoon draadloos opladen. Dat kan bij steeds méér toestellen en zal ooit de standaard worden.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.