Draadloos opladen heeft de toekomst

 • Geplaatst op
 • Door Peter Otte
 • 0
Draadloos opladen heeft de toekomst

Draadloos opladen van je smartphone is handig, voorkomt kapotte of kwijtgeraakte snoertjes én scheelt kosten van reparatie van de oplaadpoort.

Steeds meer moderne smartphones krijgen de mogelijkheid ze draadloos op te laden. Er is een internationale standaard (Qi, spreek uit 'Chee') en er komen steeds meer en steeds fraaiere draadloze laders. Op den duur zullen de laadchips zo universeel worden als de wifi-chip die nu in elke smartphone zit.

 

 

Het scheelt heel veel snoertjes die toch steeds kapot gaan of zoek raken. Draadloos laden is dus ook duurzamer.

Draadloze laders en ontvangers in de smartphones werken zoals gezegd volgens de Qi-standaard, waardoor je overal met je Qi-geschikte telefoon terecht kunt. Op luchthavens, op flexplekken op kantoren maar ook thuis en in de auto. Dat er een standaard is draagt natuurlijk bij aan het snel groeien van draadloos laden.

 

Draadloos laden met powerbanks

Over het algemeen laden draadloze laders redelijk snel, waardoor je snel weer opgeladen op weg kunt. En inmiddels zijn er ook al powerbanks waarmee je draadloos kunt laden door je smartphone gewoon op de powerbank te leggen. Steek zo'n powerbank in je tas of rugzak en je kunt ook op de meest afgelegen plekken draadloos laden.

Als je aan iemand wilt uitleggen hoe het werkt kun je het best verwijzen naar de elektrische tandenborstel, die al jaren op dezelfde manier werkt. Of de inductiekookplaat.

De stroom gaat vanuit de lader op basis van inductie naar de tandenborstel of pan. Of de telefoon dus.

In de telefoon moet dus een Qi-ontvanger zitten. Alle S-modellen van Samsung sinds de S6 hebben het, veel LG-modellen ook. En Apple heeft draadloos laden sinds de iPhone 8. De volledige lijst.

 

Adapters en covers

Samsung was de eerste die draadloos laden voor smartphones beschikbaar maakte met de Galaxy S4 (2013) en S5 (2014). Er waren speciale covers die je in plaats van de accudeksel kon plaatsen. Als die geplaatst was kon je voortaan Qi-laden...

Handig, maar prijzig. En dus niet direct een succes. Ook al omdat er weinig laders waren, buiten die van Samsung zelf en ook die waren prijzig.

Qi-adapterNu zijn er voor niet Qi-geschikte smartphones adapters (zie foto hiernaast), die je achterop de telefoon kunt plakken, dus tussen de telefoon en het hoesje.

Waarbij het hoesje wel een belemmering kan zijn voor goed draadloos laden. Sterke laders hebben meestal geen moeite om er door te komen, maar bij goedkopere laders met maar 1A vermogen moet je soms het hoesje verwijderen om draadloos te kunnen laden.

En er zijn ook combi-laders, waar meerdere telefoons tegelijk op geladen kunnen worden en ook plaats is voor de Appel Watch. 

Reverse charging

 

Reverse charging

En tenslotte bestaat sinds kort 'reverse charging'. De nieuwste Samsung Galaxy S10 en Huawei Mate PRO  hebben dat. Zo kun je draadloos de ene telefoon met de andere opladen. Elke S10 en Mate PRO zijn dus ook een draadloze powerbank. 

Voordelen van draadloos laden:

 • Veiligste manier van opladen, geen brandgevaar
 • Simpelweg de telefoon op de oplader leggen en het opladen begint
 • Minder gevaar dat de oplaadpoort van je smartphone kapot gaat
 • Qi draadloos-oplaad-stations worden steeds vaker overal geïnstalleerd
 • Als je je kabel vergeten bent kun je alsnog opladen

Nadelen van draadloos laden:

 • Draadloos laden is vaak langzamer dan met een snellader (Quick Charge technology) en een snoertje
 • Als je telefoon aan een kabeltje hangt kun je 'm nog steeds gebruiken. Bij draadloos laden stopt het laden als je de telefoon oppakt.
 • Niet alle smartphones hebben het nog 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.