Samsung Galaxy S20, beter dan de S10?

  • Geplaatst op
  • Door Peter Otte
  • 0
Samsung Galaxy S20, beter dan de S10?

De Samsung Galaxy S20 is uit. Maar waarom zou je 'm kopen? Is-ie écht beter dan de S10?

Samsung heeft de toestellen van de Galaxy S20-serie vandaag, vrijdag 13 maart 2020, eindelijk in de schappen gelegd. Ze zijn te koop.

Maar waarom zou je daarvoor naar de winkel rennen? Zijn ze het geld wel waard? Kun je niet beter de véél goedkopere S10 uit 2019 kopen?

Om daarover te oordelen moet je eerst bij jezelf te rade gaan. Heb je het geld er voor over? Tussen de 900 en 1600 euro ben je er wel aan kwijt. En dan, is een supergoede camera en een 120 Hz-schermpje noodzakelijk voor je? Want dat zijn grofweg de enige verschillen, de betere camera en het betere scherm.

 

Updates

En 5G natuurlijk, maar daar heb je nu nog niks aan. T-Mobile komt pas ver na de zomer met 5G en dan alleen nog op de relatief beperkte 700Mhz-band. Voor ongeveer honderd euro minder heb je dezelfde S20 die alleen voor 4G geschikt is. En waar je dus voorlopig prima mee voortuit kunt.

Extra voordeel van de S20-serie is de vier jaar updates die je krijgt. Minstens twee hoofdupdates naar Android 11 en 12 en daarna nog beveiligingsupdates. Onder druk van consumenten-organisaties scheept Samsung de kopers van zijn topmodellen niet meer af met 2 of 3 jaar updates. Tot 2014 blijft de S20-serie dus actueel.

 

108 Megapixel

De nieuwe camera van het topmodel uit de S20-serie, de S20 Ultra heeft een primaire camera van 108 megapixel, een 12 megapixel-groothoeklens en een 48 megapixel-zoomlens. Plus een Time of Flight-sensor. Die gebruikt de S20 Ultra bijvoorbeeld om diepte-informatie te verzamelen bij het maken van portretfoto’s.

 

108 Megapixel is natuurlijk waanzinnig, maar we herinneren ons de pixelrace uit de beginjaren van de smartphone. Megapixels op de beeldschip zeggen niet alles. De lenzen zijn minstens zo belangrijk. En dat lenzenstelsel is bij Samsung gelukkig al jaren dik in orde. Waardoor je ook onder moeilijke lichtomstandigheden (Noorderlicht bijvoorbeeld) tóch topfoto's kunt maken. De eerste tests van vakcollega's van Android-Planet met de S20 Ultra echter tonen aan dat Samsung de software nog wel even onder handen moet nemen. Nachtfoto's zijn soms wel en soms niet scherp. De autofocus heeft problemen met scherpstellen.

 

100x zoom, een gimmick

Voor de S20-serie maakt Samsung ook reclame met de 100x zoomfunctie. Eigenlijk een beetje dom. Want iedereen weet al 20 jaar dat zover zoomen nooit mooie foto's op kan leveren. Feitelijk kun je met een smartphone maximaal 4 x optisch zoomen. De rest gaat digitaal en dan lever je in op scherpte. Dat 100x zoom is dus een marketing gimmick waar een merk als Samsung zich mee zou moeten inlaten. Je krijgt er alleen teleurgestelde gebruikers mee...

 

Dus, conclusie, kopen die S20-serie? Als je het geld er voor over hebt, doen! Als je puur op gebruiksfuncties afgaat is de S10-serie, of zelfs de S9 nog steeds goed genoeg.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.