Smartphones op school verbieden, zinvol?

  • Geplaatst op
  • Door Peter Otte
  • 0
Smartphones op school verbieden, zinvol?

Smartphones verbieden op scholen. Dat wil de Franse minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer. Is dat zinvol?

Vanaf september 2018 worden smartphones niet meer toegelaten op Franse scholen en in het hoger onderwijs. De maatregel kwam er op initiatief van de huidige president Emmanuel Macron.

Het idee kan sympathiek overkomen, smartphones verbieden op scholen. Zo haal je de leerlingen terug naar de échte werkelijkheid en terug in het lesprogramma. Maar zo ga je ook voorbij aan de werkelijkheid. Smartphones zijn een vast onderdeel van het leven van de jeugd geworden. Ze kúnnen gewoon niet meer zonder. Een vakantie zonder wifi is al een hel voor ze...

 

In plaats van smartphones verbieden zou het sympathieker en effectiever zijn apps te ontwikkelen die binnen het onderwijs hun nut bewijzen. Zo gebruiken de leerlingen hun smartphone nuttig binnen het onderwijs en is er geen verbodscultuur. Een app voor geografie, voor wiskunde, er zijn er al meer dan genoeg en met de qua processor en werkkracht stevige smartphones van tegenwoordig zijn ze ook heel geschikt om schoolwerk op te doen. Koppel ze in de klas aan een beeldscherm en zo vervang je een dure schoolcomputer en gebruik je de persoonlijke mobiel van de leerling nuttig.

Er zijn trouwens in de uitvoering van de door minister Blanquer voorgestelde maatregel veel haken en ogen verbonden aan smartphones verbieden op scholen. Hoe controleer je of de smartphones aan de deur worden ingeleverd? Ga je leerlingen fouilleren? Zet je kluisjes neer? Want ze komen er natuurlijk gewoon mee naar school. En in de pauze gaan ze ze buiten het schoolhek ook gewoon gebruiken. Het is hun persoonlijk eigendom, dat kun je ze niet afnemen. Je kunt alleen het persoonlijk gebruik verbieden. Whatappen en Snapchatten bijvoorbeeld is dan natuurlijk uit den boze, dat doen ze maar na de les. Maar de mobiel als schoolgereedschap kan best zijn diensten bewijzen. Beter dan smartphones verbieden.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.