Steeds minder nieuwe smartphones verkocht

  • Geplaatst op
  • Door Peter Otte
  • 0
Steeds minder nieuwe smartphones verkocht

Ook dit eerste kwartaal zijn er weer minder dure smartphones verkocht dan in het eerste kwartaal van 2018. En de grote concerns gaan dat merken. De trend is naar langer gebruik en refurbished kopen.

Er zijn in het eerste kwartaal van 2019 wederom minder nieuwe smartphones verkocht. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IDC. Al zes kwartalen op rij dalen de verkoopcijfers van nieuwe smartphones. Die daling vindt bovendien voornamelijk plaats in het dure high end segment. In het eerste kwartaal van 2018 werden er 55 miljoen toestellen verkocht, maar een jaar later is dit aantal verder teruggelopen naar 53,5 miljoen.

Bij alle merken daalt de verkoop. Alleen bij Huawei steeg die nog. Huawei werd door een toename van 50% van de omzet met 19% van de smartphonemarkt de tweede, direct na Samsung met 23% (daling van 8%).

 

Ook over Q2 dit jaar en er is weinig positiefs te zien. In totaal verwacht Samsung een daling tot maar liefst 5.56 miljard winst, dit is een daling van om en nabij de 56%. In Q2 2018 boekte de fabrikant een winst van meer dan het dubbele hiervan. Volgens een aantal analisten is de gigantische winstdaling van Samsung te verklaren door verschillende redenen, waarvan het grootste deel bestaat uit de verzadigde smartphonemarkt en de langzaam afzwakkende chipsetindustrie. 

Apple heeft het ook zwaar. De peperdure iPhone Xs en XS Max bijvoorbeeld kennen sterk tegenvallende verkopen. Apple's marktaandeel daalde ten opzicht van Q1 2018 met liefst 30%. Van bijna 16 naar bijna 12 procent. Waarmee Huawei Apple dus voorbijschoot.

 

Langer doen met je smartphone

De consument besluit steeds langer te doen met zijn toestel. En mocht er dan toch een toestel aan vervanging toe zijn, dan oriënteert de consument zich steeds vaker op de beter betaalbare alternatieven. De vraag naar refurbished toestellen neemt dan ook steeds vaker toe, helemaal sinds de introductie van het Keurmerk Refurbished.

Tegelijkertijd met de release van de iPhone XS en de grotere XS Max introduceerde Apple ook een zogenaamde budget-versie (iPhone XR). Ondanks dat Apple de iPhone XR als ‘budget’ variant bestempelt, denkt de gemiddelde consument hier heel anders over. Veel mensen waren verheugd op het moment dat Apple een zogenaamde budget variant aangekondigde, maar de prijs van maar liefst € 859 schrok vervolgens de meeste potentiële kopers af.

 

Wél een iPhone van Apple, maar niet die hoge prijs

De consument wil heus wel een iPhone. Maar niet tegen elke prijs. Ze zoeken vaak naar een wat nieuwere iPhone, zoals bijvoorbeeld de iPhone X of de iPhone 8. Maar die zijn nieuw nog steeds véél te duur. Je kunt ervoor kiezen om de hoofdprijs te betalen of om honderden euro’s te besparen. Zo is de iPhone 8 bij ons al verkrijgbaar vanaf € 460 en de iPhone X vanaf € 785. Beiden worden geleverd met twee jaar garantie en de kwaliteit is gewaarborgd door onder meer controles door robots én het onafhankelijke Keurmerk Refurbished.

 

 

Het IDC-onderzoek bevestigt wat recent al door Samsung richting Apple werd geroepen. De schermfabriek die Samsung speciaal voor de nieuwste iPhone Xs en Xs Max liet bouwen draait ver onder de capaciteit. Apple verkoopt gewoon te weinig nieuwe iPhones en neemt dus te weinig OLED-schermpjes af.

De reactie van Apple en ook Samsung op de dalende verkopen is al twee jaar het verhogen van de prijzen. Maar daarmee schieten ze zich nu duidelijk aantoonbaar in de eigen voet.

Afwachten wat de iPhone 11 gaat kosten in september...

 

 

 
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.