Wat is de gemiddelde levensduur van een smartphone?

 • Geplaatst op
 • Door Peter Otte
 • 12
Wat is de gemiddelde levensduur van een smartphone?

Toen de eerste smartphones uitkwamen in 2008, kon je gemakkelijk drie jaar doen met een smartphone. Of langer. Maar tegenwoordig is een maand of achttien al een wonder. Niet zo gek, want de technologie in telefoons is tegenwoordig een stuk ingewikkelder. En dus kwetsbaarder. Wat is nu de gemiddelde levensduur van een smartphone en hoe kun je die rekken?

Gemiddelde levensduur van een smartphone: Feiten en cijfers

  Hoe lang gaat een smartphone mee? Recent onderzoek toont aan dat de gemiddelde levensduur van een smartphone tegenwoordig vijftien maanden is. Net iets meer dan een jaar dus. Een derde van de toestellen gaat kapot. Met name waterschade en stoot- of valschade zijn de doodsteek voor smartphones. Een zevende van de telefoons raakt zoek of wordt ontvreemd. Ook een batterij die (veel van) zijn capaciteit heeft verloren, is vaak een reden om de smartphone te vervangen.

 

Tips om de levensduur te verlengen

 

Er zijn verschillende mogelijkheden om de gemiddelde levensduur van een smartphone te rekken. Allereerst: een goed hoesje. Bij de smartphones die kapot gaan, is  ‘val- of stootschade’ veruit de grootste boosdoener. Met een stevige cover is de kans beduidend kleiner dat de telefoon kapot gaat. Een goed hoesje om de smartphone vangt namelijk voor een groot deel de klap op. Althans: de externe kracht op het toestel wordt door het hoesje geïncasseerd en verspreid over een groter oppervlak. De klap wordt minder heftig, waardoor de kans vele malen groter is dat het toestel er zonder kleerscheuren vanaf komt. Zeker bij hoesjes met het schokmateriaal D3O van Gear4.

 

Gemiddelde levensduur van een smartphone: Waterschade

Een goede tweede bij de schadeposten voor smartphones is waterschade.  De beste tip om de gemiddelde levensduur van een smartphone te verbeteren is ook hier weer een hoesje, een waterdicht hoesje, dat je telefoon volledige bescherming biedt tegen waterschade. Is je telefoon in het water gevallen zonder zo'n waterdicht hoesje? Als je snel handelt en het water er snel uit weet te krijgen, is hij soms nog te redden. Zet de verdronken smartphone in géén geval aan om te kijken of hij het nog doet. Dat veroorzaakt kortsluiting en is definitief het einde voor je dure smartphone. Haal zo snel als mogelijk na de onfortuinlijke val in het water de accu, de SD-kaart en de simkaart eruit, leg de boel in een schaal of pan met onze smartphone reddingsset en haal het er na minimaal twee dagen wachten weer uit. Je kunt geluk hebben dat alles na het weer in elkaar zetten gewoon weer werkt. Het zou niet de eerste telefoon zijn die op deze manier wordt gered van de verdrinking.

 

Software voor verlies of diefstal

Een op de zeven mensen moet zijn of haar telefoon dus afschrijven wegens diefstal of verlies. Er zijn genoeg apps die de rechtmatige eigenaar van een smartphone kunnen helpen zijn toestel terug te vinden. Via een ander apparaat is met GPS en zendmast-tracering namelijk vrij nauwkeurig de locatie van het toestel te achterhalen. Zeker als deze nog aanstaat, of in gebruik is bij de dief. Al veel mensen hebben op deze manier hun gestolen of verloren telefoon teruggevonden.

 

Gemiddelde levensduur van een smartphone: Batterijduur

De accu van een telefoon gaat achteruit hoe vaker je 'm oplaadt en weer leeg trekt. Op een gegeven moment is de slijtage zo vergevorderd, dat het niet meer werkbaar is. Vroeger kon je dan een nieuwe accu kopen en de accu vervangen. Tegenwoordig zijn steeds meer toestellen niet te openen en zit de accu vast op het moederboard. Einde accu, einde smartphone. Zo is de batterijduur één van de factoren die invloed hebben op de gemiddelde levensduur van een smartphone. Die accuduur is op een aantal manieren te verbeteren. Zo valt het aan te raden om alleen op te laden met officiële laders. Laad liever wat vaker kort op, dan minder vaak gedurende langere tijd. Zorg dat je batterij niet te heet wordt (bijvoorbeeld door niet draadloos te laden). En maak je batterij nooit helemaal op. Laad je batterij langzaam op? Lees dan onze tips om snel je telefoon op te laden. Batterij versleten? Je kunt ‘m soms nog steeds ook vervangen. Soms kun je dat beter laten doen, als de smartphone niet zelf is te openen. Over het algemeen wordt wel aangeraden om alleen ‘officiële’ batterijen van de fabrikant van je smartphone te kopen.Ook wij kunnen die accuwissel verzorgen.

 

Gemiddelde levensduur van een smartphone: Software-updates

Smartphonemakers leveren hun smartphones met een besturingssysteem, meestal Android of iOS (Apple). Die software wordt soms wel en soms niet bijgewerkt tijdens het leven van een smartphone. Zo'n update kan de gemiddelde levensduur van een smartphone aanzienlijk verlengen. Als de smartphone te oud wordt kunnen of willen de merken die updates niet meer aanbieden. Samsung stopt er na twee/drie jaar mee, Apple in elk geval na vijf jaar. De iPhone 11 bijvoorbeeld krijgt nog tot september 2024 updates.

 

Gemiddelde levensduur van een smartphone: Reparatie

Veel mensen denken er helemaal niet aan, maar een kapotte smartphone hoeft niet het einde van een smartphone te zijn. De markt voor telefoonreparateurs is de afgelopen tien jaar enorm gegroeid, hun expertise ook. Reparatie is veel goedkoper dan een nieuwe smartphone kopen en ook nog eens een stuk beter voor het milieu. Het verlengt in elk geval de gemiddelde levensduur van een smartphone.   

 

Gemiddelde levensduur van een smartphone: Refurbished

Voor veel Apple-apparatuur is er een goedlopende refurbished markt ontstaan, refurbished iPhones, iPads en Macbooks. iPhones gaan gewoon minimaal 5 jaar mee en worden al die tijd ook door Apple voorzien van updates. Refurbished iPhones met het Techniek Nederland Keurmerk zijn interessant, juist door die lange Apple ondersteuning en de steeds duurder wordende nieuwe iPhones. Daarbij worden de verschillend elk jaar kleiner. Geen enkele nieuwe Phone is meer revolutionair anders dan zijn voorganger. Maar wel véél duurder.

Bovendien spaar je het milieu met refurbished Iphones en refurbished iPads, je bent als ondernemer én als consument duurzaam bezig.

En tenslotte krijg je twee volle jaren garantie, ook op de accu, meer dan je van Apple zelf krijgt.

 

 

Reacties

 1. Bas Bas

  Hoi Peter, ik wil een tweedehands Moto G5 plus kopen. Weet u hoe het met updates voor dit toestel zit? En hoe lang dat de telefoon ongeveer dus nog bruikbaar zal zijn?
  Vriendelijke groet, Bas

 2. Peter Otte Peter Otte

  Lize, de S5 was ook een perfect toestel. Alleen zul je binnenkort zien dat de updates van bankapps en ook Facebook niet meer werken op de oude Android die op je S5 staat. Dus dan moét je wel over. Maar dat zie je dan wel weer. Privé een prima insteek. Zakelijk zou ik het sterk afraden omdat je met de AVG-wet grote risico's loopt als je klantgegevens gestolen zouden worden.

 3. lizedenboef lizedenboef

  ik heb mijn samsung S5 sinds maart 2017 en ik gebruik hem nog dagelijks. Okee, geen updates meer maar de apps die ik nodig heb werken uitstekend dus ik blijf hem gebruiken zolang als ik kan. Met een goed beschermhoesje en regelmatig de spaarstand aanzetten hoop ik hem nog eens 5 jaar te kunnen gebruiken. Het is een familietrek. De Toshiba laptop van mijn dochter is al 10 jaar oud en deze werkt ook nog prima. Wordt al 10 jaar elke dag gebruikt. Dus niet luisteren naar de fabrikanten

 4. Luuk Luuk

  Ik heb nu de huawei p10 lite sinds begin 2018 en nu is mijn telefoon nog in een redelijke staat. Er is een balk dooie pixels onderaan het scherm en de batterij is een klein beetje slechter geworden net als de camera. De telefoon is wonderbaarlijk sterk ik laat hem iedere dag wel een keer vallen en toch zit er geen enkele scheur of barst in. Toch ben ik van plan over te gaan op de one plus 8, weet iemand of dit ook een sterke telefoon gaat worden als hij uitgebracht wordt?

 5. Bert K Bert K

  Helaas maar bij mij is een smartphone nooit langer meegegaan dan hooguit anderhalf jaar. Meestal is het maar 12 tot 15 maanden. Het is niet dat ik onvoorzichtig ermee ben ofzo, bij zit er nooit een krasje of vlekje op. Onvoorzien valt de telefoon toch plotseling stuk. Vaak is dat ook nog eens door andermans schuld. Onlangs liep ik in een kuil op een voetpad. Ik zag het niet, want alles lag vol dode bladeren. Ook mezelf lleijk verwond, verzwikte enkel en knie. Ik gebruik een siliconen hoesje, die vangen meestal de klap wel op, maar nu viel hij op een harde rand beton. Ook is 1 telefoon stukgegaan doordat een flesje water opensprong in mijn tas, en de oplaadpoort gaat ook stuk na een jaartje want die zijn ook belachelijk kwetsbaar. En een ben ik er kwijtgeraakt.

 6. Jurrina Van akker Jurrina Van akker

  Mijn Huawei,werkt nog schitterend.Ik heb de smartphone vanaf 2014
  Ziet er nog uit als nieuw,nu net een nieuwe batterij er in gedaan
  Updates krijg ik niet meer,maar hij werkt super snel ik doe elke week,de vliegstand aan,en WiFi uit. Dan fhoon of tablet helemaal uit doen
  Zo een half uur of langer laten staan,is ook een soort van update,haha
  Heel veel mensen weten dat niet,werkt prima en ik mis niks

 7. Peter Otte Peter Otte

  Met 7 jaar bent u écht een uitzondering. De trend is wel dat mensen de smartphone langer houden en ook refurbished kopen. Maar 7 jaar is extreem lang. Dan heeft u bij Android al zeker vier jaar geen updates gehad. Bij Apple al 2 jaar niet meer. En de accu gaat bij de meeste mensen ook niet zo lang mee...
  Maar geweldig natuurlijk dat u er nog tevreden mee bent. Dat adviseer ik onze klanten ook altijd. Blijf 'm gebruiken zolang-ie bevalt.

 8. Hans Rombouts Hans Rombouts

  Mijn telefoon is nu 7 jaar: gemiddelde is 4 jaar, niet 18 mnd. De fabrikanten praten alles naar hun voordeel, lees: portemonnee !!!

 9. Peter Otte Peter Otte

  Thijs, Die ervaring heb ik zelf ook met Sony. Gaan héél lang mee. Helaas update Sony zijn toestellen maar mondjesmaat...

 10. Priscilla Doms Priscilla Doms

  Mijn smartphone is nochtans al 5 of 6 jaar oud en werkt nog prima, enkel mijn batterij moet eens vervangen worden en geloof mij,ik heb hem al meermaals per ongeluk laten vallen.

 11. Rohit Rohit

  Kan de overheid de fabrikanten niet verplichten om zelf vervangbare batterijen smartphone te maken ? Vraag ik me af. Ze hebben toch hun toch verplicht om een hetzelfde opladers te maken.

 12. Ger van van Voorn Ger van van Voorn

  ik heb de indruk dat samsung-smartphone's na een paar jaar niet meer volledig het operatingsysteemdysteem meer werkt. Je kunt het niet updaten. Je kunt alleen de telefoon gebruiken maar app's niet meer.
  Gaarne uw mening.
  met vriendelijke groeten Ger van Voorn

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.