Windows 7 of 10? Of ga je toch voor een refurbished MacBook?

  • Geplaatst op
  • Door Peter Otte
  • 0
Windows 7 of 10? Of ga je toch voor een refurbished MacBook?

Windows is voor Microsoft geen kernproduct meer. En dat merk je als gebruiker steeds meer. Updates komen op de meest ongelegen momenten en steeds minder vaak. En Microsoft maakt steeds meer inbreuk op de controle over je laptop. Ze updaten wanneer ZIJ dat willen, desnoods midden in jouw presentatie voor een zaal met een paar honderd man. Windows 7 stopt al helemaal in 2020. Waarom stap je niet over naar een refurbished MacBook?

Windows 10 is voor veel -zakelijke- Windowsgebruikers een stap te ver gebleken. Héél veel van hen draaien nog Windows 7. Omdat ze Windows 10 niet vertrouwden. En terecht, naar nu blijkt. De meest recente updates van Windows 10 (Windows 10 versie 1903) halen steeds meer van de controle over je laptop onderuit. De vaste update dinsdag is al een poosje niet meer. Microsoft update wanneer ZIJ daar zin in hebben. Desnoods tijdens jouw belangrijke presentatie voor een zaal met een paar honderd man.

 

Hoogtijdagen

In de hoogtijdagen pronkte Microsoft maar al te graag met de nieuwste versie van Windows en de bijbehorende Internet Explorer browser. Hoe anders is dat nu. Microsoft is een cloudbedrijf geworden en naarstig op zoek naar gegevens van zijn gebruikers. Die gegevens zijn veel meer waard dan een lullig besturingsysteempje of browsertje. Die slag met Googles Chrome-browser hadden ze immers al jaren terug verloren.

Nu zijn ze ook de slag met Apple aan het verliezen. Windows als besturingsysteem op laptops bestaat nog wel, maar het aantal verkochte computers en laptops met Windows daalt gestaag. Van 79 procent Windows machines in gebruik in februari 2015 naar 69 procent afgelopen februari. Ondertussen steeg MacOS van 8% naar 12%. And counting...

Traditie

Windows heeft -uit traditie- dus zeker nog een meerderheid, maar de de trend is duidelijk. Zeker nu Apple met dealers stevig inzet op refurbished MacBooks. Een MacBook gaat gewoon tien jaar mee. Gemakkelijk. En krijgt ook elk jaar van Apple een aantal updates. Voorlopig zonder beperking. De hardware kan het allemaal moeiteloos aan. Windows machines moet je na 5 jaar uiterlijk toch écht vervangen.

Die MacBooks zijn nieuw, net als de andere Apple-producten, steeds duurder in aanschaf. Maar de kwaliteit en het gebruiksgemak overreden klanten, zeker zakelijk, ze toch te kopen. Ze gaan immers gewoon tien jaar mee. En je mag een computer voor de belasting al in vijf jaar afschrijven. Dat is 5 jaar winst!

Refurbished MacBook

De overgang van Windows naar MacOS is ook niet zo lastig als het lijkt. Tenslotte heeft Microsoft de meeste computerfuncties in de jaren '90 van Apple gekopieerd. En de meeste gebruikerssoftware, zoals het Office-pakket, is ook gewoon in een MAC-versie beschikbaar.

Nu de refurbished MacBooks steeds bereikbaarder worden voor mensen die voorheen twijfelden over de aanschafprijs zal het aandeel MacOS in 2020 ook snel gaan stijgen. En zal de verkoop van andere merken laptops met Windows 10 erop navenant dalen.

De grote switch kan wel eens komen in januari 2020, als Microsoft stopt met de ondersteuning van Windows 7. Zeker voor ondernemers die dan moeten kiezen wat te doen en met duurzaamheid en de circulaire economie in het achterhoofd komt een refurbished MacBook erg dichtbij.   

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.