• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Snelle opstartgids iPhone

Voor het eerst een refurbished iPhone gekocht? Of besloten om te upgraden naar een nieuwer model? Dan wil je zo goed mogelijk van start gaan. Bij het installeren van een Apple iPhone zijn er een aantal belangrijke stappen die je moet doorlopen. Met deze snelle opstartgids kun je binnen no-time aan de slag met je nieuwe toestel.

Nieuwe iPhone installeren

Forza Refurbished levert standaard geen iPhone-handleiding in de doos. Zo besparen ze veel op onnodige materiaalkosten en dat draagt weer bij aan een beter en duurzamer klimaat. Toch kan het zijn dat je vragen hebt over het toestel. Lees de volgende tips wanneer je een nieuwe iPhone gaat installeren.

Simkaart plaatsen in een iPhone

Om gebruik te maken van mobiele diensten en andere netwerkactiviteiten, heb je een simkaart nodig. Er zijn verschillende simkaarten groottes van een simkaart, maar in de meeste gevallen heb je een Nano sim nodig. Dit is de meest kleine versie van de kaart (zie onderstaande afbeelding).

 

simkaarten telefoon

 

Van groot naar klein: sim, micro sim en Nano sim.

De simkaart plaatsen kan eenvoudig met het meegeleverde sleuteltje. Om de simkaarthouder open te maken steek je de sleutel (of paperclip) in het gaatje aan de rechterkant van iPhone. Deze klikt open en je kunt de simkaart in de houder plaatsen. Let bij het plaatsen op het schuine randje van de simkaart. Zo weet je zeker dat de kaart op de juiste manier de telefoon in gaat.

 

simkaart plaatsen

 

Een pincode instellen voor je nieuwe (of huidige) simkaart

Wanneer de iPhone volledig afgesloten is geweest zal er na het opstarten ‘Sim vergrendeld’ in de statusbalk staan. Er wordt dan gevraagd om een pincode die gekoppeld is aan je simkaart. Om te voorkomen dat anderen ongevraagd toegang tot jouw telefoon krijgen, is het verstandig om een nieuwe pincode in te stellen. Ga naar de instellingen van de iPhone en klik op ‘Telefoon’ > ‘Simpincode’. Hier kun je zelf een nieuwe code instellen.

De iPhone in- en uitschakelen

Om de iPhone op te starten houd je de Aan/Uit-knop ingedrukt. Nadat het toestel is opgestart, versleept u de schuifknop op het scherm. Als je het apparaat wilt uitschakelen, houd dan de Aan/Uit-knop weer een paar tellen ingedrukt. Of ga naar de instellingen ‘Algemeen’ > ‘Zet uit’.

Aan/Uit-knop per iPhone

Specificaties iPhone 5 en iPhone 5S

aanknop iphone 5 en se

aanknop iphone 678

aanknop iphone x

iPhone 5 iPhone 6 iPhone X
iPhone SE iPhone 7  
  iPhone 8  
     

Het scherm vergrendelen doe je door kort op de Aan/Uit-knop te drukken. Je ontvangt zo nog steeds oproepen en berichten. Wanneer je terug wilt naar het home-scherm, kun je op elk moment op de Home-knop drukken. Deze is te vinden in het midden onderaan het scherm.

iPhone configureren

Zodra het toestel is ingeschakeld begint het configureren van de iPhone. Via een serie vragen wordt je eenvoudig door de verschillende stappen geleid. Deze stappen zijn:

1. Taal en regio kiezen

Allereerst stel je de taal in van jouw nieuwe iPhone. Deze instelling regelt de taal van apps, maar ook van de verschillende menu’s en het Siri-besturingssysteem. Vervolgens stel je de regio in. Dat is met name handig voor gebruikers die in het buitenland wonen/werken en te maken hebben met andere tijdzones.

Toch liever een andere taalinstelling? Ga dan onder Instellingen naar ‘Algemeen’ > ‘Taal en regio’.

2. Handmatig instellen of gegevens overzetten

Na het instellen van taal en regio krijg je de keuze om het toestel in te stellen als nieuw of om gegevens van een andere iPhone of iPad over te zetten via ‘Begin direct’. Let wel op dat ‘Begin direct’ alleen kan met apparaten die gebruik maken van iOS 11 of hoger. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is het scannen van een unieke code.


iphone overzetten 

3. Draadloos netwerk selecteren

Vervolgens stuit je op een lijst met lokale wifi netwerken. Kies hier het (thuis)netwerk waar je verbinding mee wilt maken. Dit kan ook later in de instellingen onder ‘Wifi’. Het is aan te raden om deze stap niet over te slaan, om zo eventuele updates in gang te zetten. Gelukkig zijn de toestellen van Forza Refurbished in alle gevallen geüpdatet met de meest recente software. Dat scheelt weer tijd!

4. Toegangscode (of Touch ID) instellen

Bij de volgende stap wordt gevraagd om een toegangscode in te stellen. Dit doe je via Touch ID. Touch ID maakt gebruik van de vingerafdruk van de gebruiker. Deze optie krijg je echter niet te zien bij een iPhone-model ouder dan de 6S, omdat daar niet de mogelijkheid op zit om vingerafdrukken te herkennen. In plaats daarvan wordt gevraagd om een 4- of 6-cijferige pincode.

Liever later een pincode opzetten? Dan kun je deze stap overslaan en later aanpassen bij ‘Touch ID en toegangscode’.

5. Apple ID

Een Apple ID is een account dat gebruikt wordt voor alle diensten van Apple. Denk hierbij aan het bewaren van bestanden in iCloud, applicaties downloaden in de App Store of het terugvinden van een verloren telefoon. Met een Apple ID kun je eenvoudig inloggen in de verschillende Apple-programma’s.

Heb je al een apparaat van Apple, dan kun je deze gebruiken. Nog géén account? Maak dan in een paar eenvoudige stappen een Apple ID aan. Het is aan te raden om een krachtig wachtwoord te kiezen en deze op een veilige plek op te slaan. Om aanpassingen te maken aan je Apple ID, klik je op je eigen naam in de instellingen.

6. iCloud

De iCloud is een online omgeving waar foto’s, video’s, e-mails, contacten en andere documenten bewaard worden. Door gebruik te maken van de iCloud worden bestanden automatisch over jouw verschillende Apple-producten opgeslagen. Bij diefstal helpt de iCloud met het lokaliseren van het toestel via ‘Find my Phone’. De iCloud biedt standaard een opslagruimte van 2GB. Zit de iCloud vol, verwijder dan bepaalde documenten of kies ervoor om bepaalde mappen niet te synchroniseren. Om inzicht te krijgen in de opgeslagen bestanden in de iCloud klik je bij de instellingen op je naam en vervolgens op ‘iCloud’.

7. Back-up terugzetten

Na het accepteren van de algemene voorwaarden krijg je de vraag of je een back-up wilt terugzetten. Dit kan wanneer je op een eerder gebruikte iPhone een reservekopie hebt aangemaakt. Deze wordt vaak automatisch opgeslagen in de iCloud, ook wanneer je handmatig geen kopie hebt aangemaakt.

8. Locatievoorzieningen

Veel applicaties maken gebruik van locatievoorzieningen. Dit is nodig voor verbeterde functionaliteit van bepaalde programma’s. Wil je gebruik maken van programma’s waarbij je locatie nodig is, zet deze instelling dan aan. Dit helpt bijvoorbeeld bij de navigatie van ‘Kaarten’ of om locaties te delen met vrienden en familie.

9. Siri

Siri, de spraakgestuurde assistent, maakt het gebruik van een iPhone meer gebruiksvriendelijk. Zo kun je met Siri berichten versturen, antwoord krijgen op allerlei vragen en andere taken laten uitvoeren. Met het commando “Hé, Siri” onderneem je verschillende acties zónder de iPhone aan te hoeven raken. Om Siri in te schakelen wordt er gevraagd om een aantal regels hardop te lezen in de microfoon van de iPhone.

10. iPhone-analyse

Apple probeert haar producten constant te verbeteren door gegevens te verzamelen via analyses en gebruiksgegevens. In deze stap kun je ervoor kiezen om de gegevens van jouw iPhone te delen, of om jouw gegevens privé te houden.

11. Weergavezoom

Tot slot vraagt de iPhone om te kiezen uit twee verschillende weergavemodi: standaard of ingezoomd. De ingezoomde modus vergroot de icoontjes, maar kan hierdoor minder apps op één pagina plaatsen. Alle stappen doorlopen? Dan is het tijd om je nieuwe iPhone in gebruik te nemen.

Nieuwe iPhone in gebruik nemen

Nadat de iPhone is ingesteld, kom je direct op het beginscherm. Een nieuwe iPhone kan even wennen zijn. Zeker wanneer je voorheen een ander toestel gewend bent. Goed van start gaan met het toestel? Dan zijn dit de meest belangrijke punten:

1. Navigeren en programma’s gebruiken op iPhone

Op het beginscherm worden alle apps van de iPhone getoond. Het scherm bestaat uit meerdere pagina’s, afhankelijk van de hoeveelheid apps die op het toestel staan. Een nieuwe pagina wordt automatisch aangemaakt wanneer er niet genoeg ruimte is op het beginscherm.

De navigatie tussen verschillende pagina’s gaat zoals afgebeeld op de onderstaande pagina’s:

 

beginscherm iphone 1
beginscherm iphone 2

 

2. Nieuwe apps installeren

Op een iPhone staan een aantal standaard-apps. Nieuwe apps kunnen gedownload worden in de App Store. Dit is een digitale markt waar je, met je Apple ID, gratis en betaalde applicaties kunt downloaden.

3. Bellen en gebeld worden met een iPhone

Tik op het telefoon-icoon om te beginnen. Tik vervolgens op een telefoonnummer in de iconen Contacten, Favorieten of Recent om een telefoonnummer te bellen. Telefoonnummers kunnen ook handmatig worden ingevoerd door op het Toetsen te tikken.

4. Berichten versturen via SMS en MMS

  • Tik op het icoon Berichten om een SMS te sturen.
  • Typ een telefoonnummer of naam in het Aan-veld of selecteer een account uit Contacten.
  • Typ het bericht in en tik vervolgens op ‘stuur’.
  • Foto uploaden? Dan maakt de iPhone automatisch een MMS aan.